Consulate of the Republic of The Gambia

Budapest - Hungary

 


                   

SAJTÓARCHÍVUM - 2010

 
                       
                       
 

Moses B. Jallow

 

Megbízólevél - átadás a Sándor Palotában

Budapest, 2010. november 15.

Gambia Párizsban rezideáló rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Őexcellenciája Moses B. Jallow úr a Sándor Palotában átadta megbízólevélét Dr. Schmitt Pálnak, a MagyarKöztársaság elnökének. Az ünnepélyes ceremónián a nagykövet kíséretében a budapesti konzuli képviselet vezetője is részt vett. Gambia Párizsban rezideáló rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Őexcellenciája Moses B. Jallow úr a Sándor Palotában átadta megbízólevélét Dr. Schmitt Pálnak, a Magyar Köztársaság elnökének. Az ünnepélyes ceremónián a nagykövet kíséretében a budapesti konzuli képviselet vezetője is részt vett. A megbízólevél-átadás után a gambiai delegáció a Hősök Terén katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el az ismeretlen katona síremlékén. Az egynapos munkalátogatáson az új nagykövet látogatást tett a Külügyminisztériumban, majd a főkonzuli rezidencián, munkaebéden fogadta a magyarországi gambiai közösség képviselőit. Jallow nagykövet 46 éves karrierdiplomata, 1992-től a banjuli Külügyminisztérium  protokoll-osztályának munkatársa, majd az elnöki hivatal protokollfőnöke, 1998-tól a párizsi nagykövetség első titkára. 2000-től tanácsos, 2005-től ideiglenes ügyvivő. 2008-tól Gambia nagykövete Franciaországban, Svájcban, az Orosz Föderációban és Romániában, egyúttal országának állandó képviselője az ENSZ genfi központjánál. Angolul, franciául, volof és creol nyelven beszél, négy gyermeke van, hobbija az utazás.

 
                       
   

Moses B. Jallow és Kozma Levente

 

Tengeri és folyami sporthorgászat fejlesztése

Budapest, 2010. augusztus 10.

Magyar - gambiai vegyes vállalat alakul a tengeri és folyami sporthorgászat fejlesztésére - jelentette be budapesti látogatásán Őexc. Moses B. Jallow, párizsi nagykövet a budapesti konzuli képviseleten. A rövid munkalátogatásra, Magyarországra érkező vezető diplomata találkozott Kozma Levente üzletemberrel, aki több alkalommal járt a nyugat-afrikai országban. Az előkészítési fázisban a konzulátus segítségével létrejött komplex idegenforgalmi szolgáltató vállalkozás előreláthatólag a téli szezonban kezdi meg működését.

 
                       
   

Kalmár Lajos

 

Kalmár Lajos bemutatja Gambiát - Pécs

2010. augusztus 07.

Mosolygó halak, jókedvű emberek címmel nyílik fotókiállítás Pécsett augusztus 15-én, a Cella Septichorában. Kalmár Lajos fotóművész és dr. Tarrósy István Afrika-kutató, egyetemi adjunktus kiállítását a gambiai főkonzul, dr. Suha György nyitja meg Afrika mosolygós partja – ezzel a szlogennel fogadja az ideérkezőt e kicsiny afrikai ország, a nyugat-európai turisták egyik kedvelt célpontja. Kalmár Lajos és Tarrósy István 2008 őszén járta be az országot, céljuk a gambiai mindennapok dokumentálása volt, elsősorban interjúk, beszélgetések, fotók segítségével. Tovább az eredeti, teljes híranyaghoz   

További információ: http://www.africa.pte.hu

 
                       
   

 

Nizzai csúcs

2010. május 31.

52 afrikai állam- és kormányfő vett részt a Nizzában megrendezett 25. Afrika– Franciaország csúcson, amelyen gambiai delegációt Isatou Njie-Saidy alelnök vezette. A delegáció protokollfőnöke, Bécsbe akkreditált nagyköveti minőségében Dr. Suha György budapesti főkonzul volt. A tanácskozáson Nicolas Sarkozy francia államfő bejelentette, hogy Franciaország az EU-hoz hasonló tagságot szorgalmaz majd az Afrikai Unió számára a G20-ban, amikor jövőre átveszi a csoport elnökségét. Sarkozy azt is időszerűnek nevezte, hogy Afrikának állandó képviselője legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A francia elképzelés szerint a BT-t úgy alakítanák át, hogy háromfajta tagságra nyíljék lehetőség: az állandó és a jelenlegi rendszerben rotálódó tagság mellett a hat vagy hét évre szóló, választott tagságot is bevezetnék. Az afrikai országok, köztük a Gambiai Köztársaság, 2005 óta követelik a Biztonsági Tanács reformját.

 
                       
   

 

Afrika Nap - Budapest

2010. május .26.

Budapest A Budapestre akkreditált afrikai diplomáciai képviseletek 2010. május 26-án az Európa Hotelben rendezték meg az idei Afrika Napot. A rendezvény egyik vendéglátója a Gambiai Köztársaság Konzulátusa volt. Az eseményről készült néhány felvétel a AHU honlapján tekinthetők meg.

 
                       
   

 Therese Bass

 

Theresa Bass diplomája - Budapest

2010. március 18.

Eredményesen befejezte tanulmányait és szociális munkás (BA) végzettséget szerzett a budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán Therese Bass gambiai hallgató. Az ünnepélyes diplomaosztón Iványi Gábor rektor és Gulyás Gáspár követtanácsos, a bécsi állandó képviselet helyettes vezetője gratulál Therese-nek. A budapesti konzuli képviselet és a magyarországi gambiai közösség nevében Suha György főkonzul díszvacsorán köszöntötte a friss diplomás Therese Bass kisasszonyt.

 
                       
   

 

Az Elnöki hivatal levele – Banjul

2010. február 26.

Az elnöki hivatal levélben köszönte meg a képviselet vezetőjének a függetlenség 45. évfordulója alkalmából a magyarországi gambiai közösség és a konzulátus nevében küldött jókívánságait. eredeti levél (.pdf)

 
                       
   

 

PUBLIKON Kiadó - "AFRIKA MA"

2010. február 22.

A Publikon Kiadó gondozásában megjelent “AFRIKA MA” tanulmánykötet a hazai afrikanisták közös tudásának közreadásával talán az elmúlt évtized legjelentősebb szakmai publikációja. A közel négyszáz oldalas kötetben helyet kapott Suha György írása, a nemzetközi fejlesztési tendenciák sajátos paradigmáiról, “Janus-arcú nemzetközi segélyezés” címmel. A kiadványt Csizmadia Sándor egyetemi tanár és Tarrósy István, a Pécsi Egyetem Afrika Központjának koordinátora szerkesztette.

 
                       
   

Dr. Suha György

 

Ünnepi fogadás a Marriott Hotelben

2010. február 18.

A Gambiai Köztársaság függetlenné válásának 45. évfordulója alkalmából Dr. Suha György, tiszteletbeli főkonzul és felesége nemzeti ünnepi fogadást adott a Budapest Marriott Hotel Erzsébet termében. A fogadáson megjelent Szabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára, Juliusz Janusz pápai nuncius, a Diplomáciai Testület doyenje, valamint számos nagykövet és konzuli képviseletvezető. A rendezvényen részt vettek a gambiai kolónia tagjai, a magyarországi afrikai közösségek képviselői, , a sajtó, a civil szféra illetve a tudományos, művészeti élet képviselői. A magyar és a gambiai himnusz elhangzása után a főkonzul rövid köszöntőjében utalt Gambia 45 éves függetlenségének főbb eseményeire, a Jammeh-kormány időszakában elért eredményekre. Az elnöki képpel és gambiai zászlókkal díszített helyszínen közel 150 meghívott ünnepelt együtt a budapesti konzulátus és az ország bécsi állandó ENSZ képviseletének diplomatáival és munkatársaival. Az eseményről készült további fotók megtekinthetőek ide kattintva.

 
                       
   

 

Magyar ENSZ Társaság

2010. február 02.

A Magyar ENSZ Társaság tisztújító közgyűlést tartott a Budapesti Corvinus Egyetemen, ahol a képviselet vezetőjét a Társaság Kormányzótanácsának tagjává választotta. A megbízás öt évre szól.

(forrás: http://www.menszt.hu ) A Magyar ENSZ Társaság Kormányzó Tanácsának tagja

 
                       
   

 

UNIDO - Gambia együttműködés - Budapest

2010. január 11.

Kétéves előkészítés után a Banjulba látogató Kandeh K. Yumkella, UNIDO főigazgató és a gambiai kormányszakminisztere ünnepélyesen aláírták a 2010-2013 időszakra vonatkozó kétoldalú támogatási programot. A munkalátogatáson részt vett Suha György, Gambiának az UNIDO bécsi központjához akkreditált nagykövete is. A munkahelyteremtés és a szegénységcsökkentés globális céljait szolgáló országprogram 5,7 millió dolláros keretét elsősorban a mezőgazdaság, élelmiszeripar és a befektetés-ösztönzés területein hasznosíthatja a kormány.

 
                       
   

 

Elkészült Gambia műholdas navigációs térképe - Budapest

2010. január 04.

A WorldGate Kft támogatásával kifejlesztett GPS alkalmazás helyszíni pontosítását a budapesti Konzulátus szakemberei végezték el december utolsó napjaiban. A digitális térkép elsősorban az atlanti partvidék Banjultól Tanjiig terjedő szakaszát, valamint az északi part Barra és Wassu közötti útvonalát fedi le. A GPS adatbázisa tartalmazza továbbá a déli főútvonal Soma-Brikama építés alatt álló főút településeit és a turisták számára fontos (Kanilai, Tendaba) tájékozódási pontokat. A szoftverről további információk kaphatók az thuraya@worldgate.hu  e-mail címen. A Konzulátus köszönetét fejezi ki Aszódi Zoltán úrnak és munkatársainak a projektben nyújtott támogatásukért.

 
                       
   

 

Beutazási szabályok változása

A képviseletre érkezett megkeresések alapján a Konzulátus tájékoztatja a Gambiába egyénileg beutazó magyar állampolgárokat, hogy a bevándorlási hatóságok által számos alkalommal kért „clearence” nevű dokumentum csak a szárazföldön történő beutazáskor szükséges, és kizárólag vízummal együtt érvényes. Ez a kiegészítő dokumentum elvben azt a célt szolgálja, hogy a nem turista célú beutazás célját (üzleti, hivatalos, NGO, humanitárius stb.) igazolja a határőrizeti szervek számára. Esetlegesen felmerülő kérdések esetén kérjük, lépjen kapcsolatba képviseletünkkel.

 
                       
 

 

                   

KEZDŐLAP  |  BEFEKTETŐKNEK  |   GAMBIÁRÓL  |   VÍZUM  |  TURIZMUS  |   MÉDIA  |   KAPCSOLAT  |  PRIVACY POLICY

Copyright (c) 2013. Consulate of the Republic of The Gambia - All rights reserved.